Syrop granitora

Syrop granitora to baza do przygotowywania deseru o nazwie „granita”, który pochodzi z południowych Włoch, a dokładnie z Sycylii. Powstaje na bazie owoców lub też kawy, a swoją strukturę przypomina inny, znany deser, jakim jest sorbet. Aby przygotować granitorę można użyć zarówno bazy w proszku, jak też w płynie – czyli właśnie syropu.

Syrop granitora – czym jest i jakie ma zastosowanie?

Koncentrat granitory ma formę syropu owocowego, które należy połączyć z wodą w ilości wskazanej przez producenta, aby otrzymać gotowy deser.

Bardzo ważne jest aby dokładnie rozpuściły się wszystkie składniki, po czym całość powinna zostać wlana do granitora – czyli pojemnika, który odpowiada za odpowiednie schłodzenie deseru.

Syrop granitora – osłoda oraz słodkie orzeźwienie dzięki bazie do przygotowania deseru lodowego

Granita jest deserem, który kojarzy się z wakacjami i stanowi alternatywę dla lodów. Wielbiciele kawy espresso mogą zdecydować się na granitę kawową, natomiast osoby, które lubią owocowe smaki mogą wybrać bazę w postaci np. syropu brzoskwiniowego, truskawkowego itp.

Granita często mylona jest z sorbetem, jednak różni się od niego konsystencją, ponieważ sorbet posiada gładką strukturę, natomiast granita ma wyraźne grudki. Z tego też powodu granita jest łatwa do przygotowania w warunkach domowych. Można ją podawać nie tylko jako deser, ale również w ramach ochłodzenia w ciągu całego dnia.

Jak przechowywać granitę?

Granita, która powstała na bazie syropu kawowego lub owocowego, może być przechowywana w warunkach domowych w zamrażalniku.
Syrop granitory dobrze łączy się również z dodatkami, takimi jak np. świeże owoce, mięta lub sok z limonki, co dodatkowo wzbogaca smak deseru.

Wybierając koncentrat granity w formie płynu warto zwrócić uwagę na jego jakość i sięgać po produkty od sprawdzonych producentów. Co istotne, dobrej jakości produkty zawierają w swoim składzie dodatek suszonych koncentratów owoców, dzięki czemu ich smak jest wyrazisty i bardzo naturalny.

Granita to deser, który idealnie sprawdza się w upalne, letnie dni. Warto posiadać w domu dobry syrop do jej przygotowania, by cieszyć się ochłodą w czasie wakacji i stworzyć smaczne desery dla rodziny i przyjaciół.

Artykuł napisany przy współpracy z siorbet.pl