Pizzeria – wyposażenie kuchni

Pizza jest ulubionym daniem nie tylko Włochów, ale i Polaków. Jeśli chcemy dzieciom sprawić przyjemność, z pewnością ucieszy je wiadomość, że dzisiaj na obiad – pizza! Pizzerie to lubiane i chętnie odwiedzane lokale gastronomiczne. Jak urządzić kuchnię, by serwować swym małym i dużym klientom świetną Margheritę na idealnie wypieczonym cieście?

Piec do pizzy

Innowacyjne rozwiązania łączą tradycję z nowoczesnością. Perfekcyjna izolacja pieca to jeden z atutów, na który warto zwrócić uwagę. Nowoczesne systemy izolacji pozwalają do minimum obniżyć rozproszenie energii na zewnątrz, czy ma to wpływ na nasze zdrowie? Z pewnością ułatwia pracę wiele nowoczesnych rozwiązań takich jak: możliwość nastawiania autostartu na każdy dzień miesiąca, automatyczne czyszczenie pieca, perforowany podkład, który zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza, prosty, intuicyjny system regulacji. Nie bez znaczenia jest również estetyczny design na miarę XXI wieku.

Przybory i akcesoria kuchenne

Łopata do pizzy, mieszarka do ciasta, przybory takie jak siatki i blachy, radełka, deski, pojemniki na ciasto – to niezbędna część wyposażenia pizzerii. Jaką łopatę do pizzy wybrać? Do jakiej pizzy blacha, a do jakiej siatka?Przy wyborze łopaty do pizzy warto zwrócić uwagę na takie cechy jak: wytrzymałość, trwałość poręczność, odporność na wysokie temperatury i korozję. Uchwyt powinien być wygodny i stabilny. Jeśli przyrządzamy pizzę amerykańską na grubszym cieście, warto użyć blachy, do pizzy neapolitańskiej i rzymskiej lepiej użyć siatki, ciasto pieczone na siatce zachowuje idealna chrupkość. Pizza serwowana bezpośrednio w blasze może od spodu zmięknąć. Jeśli pieczona jest na siatce, przed pokrojeniem koniecznie powinniśmy przełożyć ja na talerz. Zaletą stosowania blachy jest to, że szybciej doprowadzimy kuchnię do porządku, łatwiej się ją czyści niż siatkę.

Dodatki i przyprawy

Czy pizza jest zdrowa? – to często zadawane pytanie. Z pewnością nie ta z mrożonek, kupowana w supermarketach. Oczywiście nie powinniśmy jeść jej codziennie. Sos pomidorowy odpowiednio przygotowany, z dodatkiem oliwy jest źródłem prozdrowotnego likopenu, potasu, witaminy A. Zdrowotne właściwości oregano odkryto już w starożytności. Jedzmy dobrą pizzę i cieszmy się jej smakiem.