10 korzyści, dla których warto pić zieloną herbatę

Zielona herbata w szybkim tempie zyskuje swoich zwolenników. Zaleca się jej spożywanie przy niemal każdej diecie odchudzającej. Oczyszcza organizm, wzmacnia odporność i poprawia wygląd skóry. Jakie jeszcze korzyści przyniesie Ci regularne picie naparu z liści zielonej herbaty? Sprawdź koniecznie!

Lecznicze właściwości zielonej herbaty

Fenomen zielonej herbaty stale rośnie, mimo że uważana jest ona za najstarszy napój świata. Wywodzące się z Chin liście skrywają w sobie wiele dobroczynnych i leczniczych właściwości, wynikających z niezwykle cennego składu. Zielona herbata zawiera bowiem szereg substancji, które nie tylko pozytywnie wpływają na organizm, ale także stymulują umysł. Są to między innymi: katechiny, garbniki, kofeina, witaminy: A, B1, B2, C, E, K oraz mikroelementy, takie jak fluor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk. Codzienne spożywanie naparu z liści zielonej herbaty to recepta na długie i zdrowe życie. Oto kilka korzyści, jakie możesz zyskać, wprowadzając ją do swojej diety.

  • Zwiększa odporność i zwalcza infekcje

Zieloną herbatę warto stosować przy chorobach zapalnych, takich jak grypa czy biegunka, ponieważ zawarte w niej garbniki skutecznie zwalczają infekcje, zabijając szkodliwe bakterie. Dodatkowo polifenole, katechiny, teaniny i aminokwasy działają korzystnie na mechanizmy obronne organizmu. Jeśli masz skłonność do przeziębień i jesteś podatny na panujące wokół wirusy, koniecznie pij zieloną herbatę kilka razy dziennie – będziesz pod wrażeniem jej działania.

  • Wpływa na funkcjonowanie mózgu

Regularne picie naparu z zielonej herbaty bardzo pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu. Jej składnikiem jest kofeina, która działa pobudzająco na organizm, przyspiesza czas reakcji oraz wspomaga procesy koncentracji i zapamiętywania. Dłużej parzona herbata niweluje stres, poprawia nastrój i odpręża umysł i ciało. Chroni także przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych, takich jak stwardnienie rozsiane, Alzheimer czy Parkinson. Spowalnia proces występowania demencji starczej, a zawarta w naparze L-teanina ma silne właściwości antydepresyjne.

  • Poprawia wydolność układu sercowo-naczyniowego

Zielona herbata pozytywnie wpływa także na układ sercowo-naczyniowy. Zwiększa przepuszczalność naczyń krwionośnych, hamuje wchłanianie cholesterolu do krwiobiegu, zapobiega tworzeniu się zakrzepów oraz obniża poziom trójglicerydów. Dzięki tak wielu korzystnym właściwościom zmniejsza się ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru mózgu, miażdżycy tętnic oraz nadciśnienia, czyli chorób będących w ostatnim czasie najczęstszymi przyczynami śmierci.

  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór

Szkodliwe działanie wolnych rodników ma niewątpliwy wpływ na przemianę zdrowych komórek naszego organizmu w nowotworowe. Zielona herbata zawiera dużą ilość antyoksydantów, które neutralizują rodniki i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, piersi i prostaty. Dodatkowo polifenole i katechiny wzmacniają komórki i chronią je przed groźnymi procesami utleniania. Przeciwnowotworowo działają także flawony, flawanole, witaminy: C, E, K, B, a także jony potasu, fluoru i glinu.

  • Normuje poziom glukozy we krwi

Zielona herbata obniża poziom glukozy we krwi i zmniejsza odporność na insulinę. Jest to szczególnie ważne dla osób cierpiących na cukrzycę typu II. Codzienne picie niesłodzonego naparu zmniejsza ryzyko zachorowania na tę chorobę aż o 42%.

  • Działa korzystnie na oczy

Katechiny i przeciwutleniacze, zawarte w zielonej herbacie, wpływają też korzystnie na oczy – neutralizują wolne rodniki, które mogą być powodem wielu schorzeń. Picie naparów minimalizuje zatem ryzyko wystąpienia jaskry, chorób siatkówki i zwyrodnienia plamki żółtej.

  • Chroni przed schorzeniami jamy ustnej

Spożywanie zielonej herbaty może uchronić Cię przed nieprzyjemnymi dolegliwościami w obrębie jamy ustnej i uzębienia. Wszystko za sprawą katechinów, które zabijają bakterie odpowiedzialne za powstawanie próchnicy i chorób dziąseł oraz fluoru, wzmacniającego szkliwo. Ponadto napar zwalcza nieświeży oddech i minimalizuje ryzyko wystąpienia paradontozy.

  • Przyspiesza przemianę materii

Regularne picie zielonej herbaty wułatwia spalanie kalorii podczas ćwiczeń, przyspiesza przemianę materii i utlenianie tłuszczów, zwiększa aktywność enzymów trawiennych oraz zmniejsza apetyt. To wszystko za sprawą zawartych w herbacie polifenoli, katechinów, kofeiny i galusanu epigallokatechiny (EGCG), dzięki którym utrata zbędnych kilogramów jest szybsza i łatwiejsza.

  • Poprawia wygląd skóry

Zielona herbata jest częstym składnikiem kosmetyków. Nic dziwnego, ponieważ dzięki swoim antybakteryjnym i przeciwzapalnym właściwościom usuwa zaskórniki, opóźnia pojawienie się zmarszczek i przebarwień oraz dodaje cerze blasku. Stosowanie na zmęczone powieki kompresów z zielonej herbaty przywraca oczom świeże spojrzenie i skutecznie wygładza skórę wokół nich. Dodatkowo napar świetnie wspomaga walkę z cellulitem i jest bogatym źródłem witamin A, B, C, E, K i PP, a także ważnych dla wyglądu skóry potasu i cynku.

  • Opóźnia proces starzenia

Zielona herbata jest nazywana naturalnym eliksirem młodości, a to za sprawą zawartych w niej polifenoli, które zapobiegają uszkodzeniu zdrowych komórek przez wolne rodniki. Wypijając każdego dnia pięć filiżanek naparu z zielonej herbaty, możemy skutecznie opóźnić proces starzenia naszego organizmu.

Inne właściwości zielonej herbaty

Naukowcy wciąż prowadzą badania, nad wpływem spożywania zielonej herbaty na zdrowie. Już dziś wiadomo, że poza wymienionymi wyżej dobrodziejstwami aromatyczny napar dodatkowo:

  • poprawia trawienie,
  • wzmacnia kości,
  • łagodzi reumatoidalne zapalenia stawów,
  • wspomaga pracę wątroby,
  • poprawia wydolność całego organizmu,
  • redukuje cholesterol,
  • neutralizuje działanie nikotyny,
  • wspomaga wydalanie szkodliwych toksyn,
  • łagodzi skutki nadmiernego spożywania alkoholu,
  • jest nieoceniona w okresie intensywnej nauki.

Sekret tkwi w ilości i sposobie parzenia

Aby cieszyć się z dobroczynnych właściwości zielonej herbaty, powinieneś pić od dwóch do pięciu filiżanek naparu dziennie. Parz ją w wodzie o temperaturze ok. 70–80°C przez trzy do czterech minut – wtedy uzyska odpowiedni smak i zachowa wszystkie wartościowe składniki. Staraj się unikać słodzenia herbaty cukrem, ponieważ wpływa on niekorzystnie na organizm. Jeśli smak czystej herbaty nie do końca Ci odpowiada, możesz dodać odrobinę miodu lub cytryny.

Liście zielonej herbaty można parzyć nawet trzykrotnie. Najlepszy smak i aromat uzyskasz, stosując proporcje 1 gram suszu na 100 mililitrów wody. Do przygotowywania naparu najlepiej sprawdzają się specjalne zaparzacze lub sitka. Na home-sklep.pl znajdziesz estetyczne i funkcjonalne filiżanki, kubki oraz dzbanki do przyrządzania herbat liściastych i ziół.

Źródło zdjęć: shutterstock.com