Dlaczego warto suplementować kwasy omega 3, 6, 9?

Ruch, aktywny ryb życia i odpowiednia dieta to jedne z czynników, które przyczyniają się do zdrowego i długiego życia. Jednym z podstawowych elementów diety (mimo negatywnych stereotypów na jego temat), powinien być tłuszcz. W odpowiedniej dawce dodaje siły i energii do codziennego działania. Powoduje również, że organizm jest wzbogacany o nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, 6 i 9. Suplementacja nie jest trudna ani skomplikowana, a ich obecność niezbędna. Dlaczego warto je stosować?

Nienasycone kwasy tłuszczowe – po co je suplementować?

Stereotypowo uważa się, że tłuszcz jest szkodliwy dla zdrowia człowieka i trzeba go unikać. Wszystko zależy jednak od jego rodzaju, a przede wszystkim ilości. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3,6 i 9 są niezbędne. Pozytywie wpływają na mózg, pracę układu nerwowego i krążeniowego, a także odporność oraz poziom cholesterolu. Ich niedobór lub nadmiar może zdecydować o działaniu całego organizmu.

Badania wykazują, że statystycznych Polak dostarcza organizmowi kwasy omega 6 i 3 w proporcji 12:1, a nawet 20:1. Prawidłowy stosunek do 5 lub 6:1.

W przypadku omega 6 i 3 (suplementacja omega 9 nie jest wymagana) trzeba zwracać uwagę na proporcje. Jeśli któregoś z nienasyconych kwasów tłuszczowych będzie zbyt wiele, skutek może być przeciwny do zamierzonego. Trudności z dietą mogą mieć osoby, które zrezygnowały z ryb, owoców morza lub wybrały dietę wegańską. Wtedy odpowiednim wyborem będą suplementy w tabletkach.

Chcesz zacząć suplementację kwasów omega 3-6-9 już teraz? Sprawdź leki dostępne bez recepty: https://www.doz.pl/apteka/k4888-Tran_i_Kwasy_Omega

Omega 3 – suplementacja z myślą o sercu

Omega 3 to jeden z niezbędnych dla zdrowego życia nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie potrafi samodzielnie wyprodukować. Można go uzupełnić dzięki odpowiednio dobranej i zbilansowanej diecie lub z pomocą leków. Należy do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Omega 3 – rodzaje:

  • v DHA – kwas dekozaheksaenowy,
  • v ALA – kwas alfa-linolenowy,
  • v EPA – kwas eikozapentaenowy.

Ten kwas tłuszczowy jest niezbędny dla odpowiedniego działania układu krążenia i nerwowego, widzenia oraz procesów poznawczych, optymalnego poziomu cholesterolu we krwi, trójglicerydów czy wysokości ciśnienia. Stałe dostarczanie kwasów omega 3 powoduje również, że organizm jest mniej narażony na cukrzycę, zapalenia, zakrzepicę, nowotwory, choroby immunologiczne, a także schorzenia serca. Wzrasta również odporność.

W jakich produktach można znaleźć kwas omega 3:

  • v tran – olej z wątroby dorsza,
  • v tłuste ryby – halibut, łosoś, śledź, sardynki, makrela, pstrąg tęczowy,
  • v olej z wątroby kryla lub dorsza,
  • v gotowane lub od razu zmielone siemię lniane,
  • v orzechy włoskie,
  • v nasiona chia i konopi siewnych,
  • v tłoczony na zimno olej lniany, rzepakowy lub sojowy,
  • v algi morskie lub oleje,
  • v owoce morza – małże, krewetki, ostrygi.

Większość produktów jest ogólnodostępna, dlatego w przypadku omega 3 suplementacja nie wymaga wiele czasu ani nakładów finansowych. Jest go jednak najmniej w codziennej diecie. Niedobory tego nienasyconego kwasu tłuszczowego mogą doprowadzić do depresji, kłopotów z zapamiętywaniem i utrzymaniem koncentracji, a nawet wywoływać agresję. W trakcie ciąży niewystarczająca ilość omega 3 grozi przedwczesnym porodem lub nieprawidłowym wykształceniem się układu nerwowego dziecka.

Omega 6 – kwas tłuszczowy niezbędny do życia

Kwasy tłuszczowe omega 6 nie są naturalnie wytwarzane przez organizm. Należą do grupy wielonienasyconej i są potrzebne w codziennej diecie tak jak omega 3.

Omega 6 – podział:

  • v ARA – kwas arachidonowy,
  • v LA – kwas linolowy.

Omega 6 jest tak samo ważny, jak kwasy DHA, ALA i EPA. Pozytywnie wpływa na podobne aspekty zdrowotne i chroni przed wieloma chorobami serca, krążenia, a także nowotworami. Pozytywnie oddziałuje na włosy, skórę i paznokcie. U kobiet ilość omega 6 decyduje o zdrowiu nienarodzonego dziecka.

Omega 6 a dieta:

  • v orzechy pekan, laskowe, brazylijskie, ziemne, nerkowca,
  • v nasiona sezamu i słonecznika,
  • v pestki dyni,
  • v tłoczone na zimno oleje roślinne,
  • v pistacje, migdały,
  • v awokado,
  • v mak w ziarnach,
  • v oliwa z oliwek (z pierwszego tłoczenia).

W przypadku omega 6 warto uważać, ponieważ ten nienasycony kwas tłuszczowy staje się zbyt często elementem stałej diety.

Omega 9 – z tym organizm sobie poradzi

Kwas omega 9 w przeciwieństwie do omega 3 i 6 należy do jednonienasyconych. Organizm sam go produkuje, dlatego nie trzeba pamiętać o jego suplementacji. Dzieje się tak tylko, gdy człowiek stale dostarcza kwasy wielonienasycone.

Źródła omega 9:

  • v olej rzepakowy, słonecznikowy, z migdałów, orzechów ziemnych i awokado,
  • v oliwy,
  • v siemię lniane,
  • v pistacje, migdały, awokado, orzechy ziemne.

Omega 9 sprawia, że poziom dobrego cholesterolu rośnie, a tego złego spada. Obniża poziom trójglicerydów, a także spowalnia tempo starzenia się skóry i ją nawadnia.

Artykuł sponsorowany